Engineering Company
Palazzo Nervegna,  Municipality of Capitignano (AQ) - Italy

Palazzo Nervegna, Municipality of Capitignano (AQ) - Italy

This culturally interesting building, known as Palazzo Nervegna is located in the district of Pago in Capitignano (AQ).  It stands on three floors, connected via stairs, which were built in several successive stages.  The ground floor was built in the 17th and 18th centuries, while the first and second floors date back to the 19th century.  Overall the building has the following areas, divided over levels as follows:

  • Ground floor: cellars and toilets
  • First floor: kitchen, two rooms and bathroom
  • Second floor: chapel, six rooms and bathroom.

Inside the building is divided into two separate apartments, one of which comprising the whole second floor and sections of the remaining floors:

  • ¬†‘Nervegna’ apartment: including the whole area of the second floor
  • ¬†‘Ciani’ apartment: extending over the ground and first floors

Following the earthquake of April 2009, the front of the building was damaged, as was the supporting structure, to the extent that an intervention to consolidate and rebuild were necessary as part of this restructuring work.
For this restructuring project, Opengineering Srl was involved in designing systems for the whole building.
All technical systems were designed to provide high levels of safety, reliability and flexibility, and compliant with the laws and standards in force.  Specifically, Opengineering has defined the following systems for the whole building:

  • Lighting
  • Power sockets and wiring
  • Protection system
  • Telephone system
  • TV reception

With reference to the ‘Nervegna’ building, the lighting and all rooms have been designed with floor level equipment in all sides of the rooms, except for the central landing, which has been given a ceiling light, the chapel, which has been indirectly lit with small up lights to enhance the ceiling, and two rooms where it has been possible to use wall appliques.¬† The large hall has been lit using a perimeter cornice, with reglettes and fluorescent lamps to form a diffusing channel that lights up the whole ceiling.¬† Control points have been used for all entrances from the central hall and/or landing, with dual controls for the floor lamps. Using the flue of an old fireplace inside one of the second-floor rooms, it has been possible to duct the wiring, which has then been distributed across the flooring and branched using external boxes near the entrance to each room.¬† In parallel to the wiring, the telephone system uses the same horizontal and vertical passages.¬† One telephone point has been installed in each room, alongside the power point.¬† The same box can also contain a TV point.¬† The TV reception system comes from the aerial on the roof of the building, for both digital and satellite signals.¬† The aerials are connected to a device that mixes their signals until it reaches the outlets.¬† A switch has been provided for installation in the area below the roof from which the wiring runs to the TV sockets, which provide both terrestrial and satellite signals.¬† All rooms have at least one TV socket.
The second apartment, known as ‘Ciani’, has floor lighting via ‘standard lamps’ in all rooms, since the ceilings are low and it is not easy to chase cabling or ducting.¬† For the kitchen the lighting comes from wall appliques.¬† In this case too, the telephone system is parallel to the wiring, using the same horizontal and vertical passages.¬† At least one telephone socket per room is envisaged placed alongside the power point.¬† This apartment will use the same TV reception system, as described for ‘Nervegna’.
The mechanical installations include the following:

  • Central heating and hot water system
  • Heating system with radiators and under-floor heating
  • Water and sanitary system
  • Drainage system for black water
  • Methane gas supply network

Specifically, the ‘Nervegna’ property has a radiator system on the first floor and underfloor heating on the second.¬† The chapel on the second floor has radiant skirting with double horizontal extension, connected to the radiator system.¬† The ‘Ciani’ property has a system using radiators.
In general, the systems have been designed and divided according to the two properties to make each one independent and guaranteeing for each one, flexibility and reduced energy consumption.  In particular, the high level of reliability for equipment and its distribution has made it possible to reduce malfunctions caused through equipment failure.  The systems have been created in line with the requests of the Superintendency and implementing the flexibility criteria required while limiting working costs.
The design proposal overall includes the use of installations with the least possible aesthetic impact, so as to presence the frescos on the perimeter walls and the arched ceilings of the second floor.



TECHNICAL CHART
Work

Palazzo Nervegna, Municipality of Capitignano (AQ) - Italy

Customer

Famiglia Nervegna-Ciani

Year

2013

Architectural Project

Arch. Livia De Andreis

Systems Project

Opengineering Srl


PROVIDED SERVICES

Executive Design for Thermalfluid, Electrical and Special Systems

Task assigned by

Italiana Costruzioni Spa